MARCUS OSCARSSON:

Han vet hur man gör maktens språk begripligt

Redan i förskolan skrev han om Fälldin och Palme i sin egen tidning Odensås Lantpress. Och han gjorde det så begripligt att alla de 29 prenumeranterna förstod vad som utspelade sig i maktens korridorer. Sedan har det bara fortsatt och nyligen vann Marcus Oscarsson Begriplighetspriset för att han gör politik begripligt som kommentator i TV4- studion. Amerikansk politik ligger honom varmast om hjärtat och om han fått chansen att bli USA:s president vet han precis vad han skulle ha gjort...

Inför den här intervjun svarade du på mail både långt efter midnatt och tidigt på morgonen. Sover du aldrig?
– Ha ha, jo sömn är viktigt och då inte minst ur hälsosynpunkt. Om man jobbar sent en kväll och tidigt en morgon så kan det vara okej känner jag förutsatt att det inte sker för ofta och förutsatt att den tidiga morgonen helst inte följer direkt på den sena kvällen.

Du vann Begriplighetspriset i år och slog bland annat Hans Rosling, Malena Ernman och Zara Larsson. En klassisk sportfråga, hur kändes det?
– Fantastiskt kul. Jättekul att Sveriges tv-tittare och juryn röstade på någon som förklarar politik. Mag dalena Ribbing, Mattias KIum, Glenn Strömberg och Petter har ju vunnit tidigare år och att få sälla sig till den skaran är hedrande.

Upplevde du det som en revansch för att du inte vann Kristallen som årets tv-personlighet?
– Nej, de två prisen har ju ingen koppling. Jag är jätteglad över Kristallennomineringen.

Du fick Begriplighetspriset för att du som politisk kom mentator på TV4 gjort gör politik begripligt, vilket är långt ifrån enkelt. Vad är ditt knep?
– Jag vill förklara så att det blir spännande och förstå eligt för såväl skolelever som professorer. Att använda en massa svåra ord och tråkiga termer kan få vem som helst att somna in på en minut. Politik är ju världens roligaste ämne och då bör det ju presenteras på ett färgglatt och lustfyllt sätt och inte som om det vore en sjöväderrapport på radion för ryska ishavskusten.

Hur viktigt är det att göra politik begripligt?
– Väldigt viktigt. Politik påverkar ju allt i våra liv.

Många fascineras av din speciella dialekt, var kommer den ifrån?
– Från byarna i södra Hultsfreds kommun. Hjärtat av Småland.

Måste man i din roll vara propert klädd och välpolerad för att nå ut med budskapet?
– Har man rätt budskap så ska inte klädseln spela någon större roll tycker jag. Men det är klart att om man syns i tv-rutan så är det ju lite synd att dyka upp i gamla slitna jeans och en gammal farfarskofta som hänger på trekvart. Ska man vara i tv kan det vara en fördel att kamma till sig.

Du har verkligen tagit jättekliv i din karriär. Från Odensås Lantpress med 29 prenumeranter som du själv startade som skolgrabb, sedan lokalredaktör på Barometern, utrikeskorrespondent i Norden för bland annat brittiska The Times, Daily Telegraph och Daily Mail, gästföreläsare vid University of Denver i Colorado, fram till ditt nuvarande jobb på TV4. Vad har du haft för drivkraft
– Jag älskar media, nyheter och politik och att få jobba med den kombinationen är något jag alltid brunnit för. Att jobba med saker man verkligen tycker är jättekul är en av mina främsta drivkrafter. Man spenderar ju en stor del av sitt liv på jobbet så därför tänkte jag redan som liten att det vore roligt att ha ett spännande jobb och att jobba med något som är ett stort intresse.

Hur var din skoltid, var du den ambitiösa typen eller tog du skolan med en klackspark?
– Att ta saker och ting med en klackspark brukar jag göra när jag spelar fotboll vilket jag gjort i många år i Virserums SGF i Småland. Jag spelade center och tycker fotboll är väldigt kul. Nästan all sport är rolig. Men i skolan såg jag till att göra läxorna för annars får man dåliga betyg och då blir det svårt att få en spännande eftergymnasial utbildning och i slutänden kanske man inte får jobba med det man önskar. Så tänkte jag i skolan.

När blev du intresserad av politik och varför?
– Jag har alltid varit intresserad av politik så länge jag kan minnas. Redan i förskolan skrev jag om Fälldin och Palme i min tidning Odensås Lantpress. Sedan breddades intresset till amerikansk politik i samband med valet mellan Dukakis och Bush 1988.

Det man ofta hör från allmänheten är att det finns inga politiker man kan lita på och att de bara lovar saker för att komma åt makten. Finns det någon sanning i det, eller är det bara klyschor som saknar grund?
– Frågan är hur stor del av väljarna som verkligen tycker så. Det är kanske färre än en del tror. Det är viktigt att ifrågasätta påståenden som man hört på stan men som man inte vet om de stämmer. En indikator på politikerföraktet är valdeltagande och Sverige har ju nästan världens högsta valdeltagande så ser man till den faktorn så är läget inte riktigt som man kan tro.

Din roll innebär att du blir en politisk maktfaktor och jag gissar att många politiker vill ha Marcus Oscarsson som vän, är det något du märker av?
– Mina föräldrars två supersöta bassethundar vill ha mig som vän och det är det viktigaste för mig. Jag älskar hundar! Överhuvudtaget tycker jag om djur och natur. Och ja, politiker kan ju också vara trevliga.

Har du själv bevittnat så kallade skandaler som media och makten håller tyst om i bästa samförstånd?
– Nej faktiskt inte. Det kanske var så förr i tiden men den skandal som inte når ut till media nuförtiden får man nog leta efter.

Du älskar amerikanska tv-kanaler med programledare och kommentatorer som går genom rutan, i Sverige är du själv en sådan. Vad krävs?
– Jag säger som Carl Bildt – andra bör bedöma min egen insats. Men när jag ser på amerikansk tv så är kommentatorerna entusiasmerande, engagerade och passionerade. Sådant tycker jag om. Dessutom är de fenomenala på att använda kartor, staplar och grafik på valvakorna. I like!

Amerikansk politik ligger dig varmt om hjärtat, hur kommer det sig?
– Gillar man politik och valkampanjer så är USA toppen! Där är det ju 50 valkampanjer vid presidentvalen, en i varje delstat med anledning av deras valsystem där man tävlar om att vinna de olika delstaterna som viktas olika beroende på folkmängden. Sedan kan ju amerikanska politiker det här med showbiz.

Om ungefär ett år, den åttonde november 2016, ska USA välja en ny president för de kommande fyra åren. Tror du det blir en demokrat eller republikan, och framförallt vem tror du det blir och varför?
– Med tanke på att vi hade cirka sex olika kandidater som ledde i mätningarna vid republikanska primärvalet 2012 så är det på tok för tidigt att dra någon slutsats i nuläget. Men på demokratiska sidan ser Hillary mycket stark ut. På republikanska är det mer öppet även om Jeb Bush är förhandsfavoriten. Floridasenatorn Marco Rubio ser också stark ut, men det är ännu för tidigt att säga något. Det ska ju äga rum primärval i alla 50 delstater och det börjar ju först i februari.

Finansmannen och republikanen Donald Trump far fram som en furie och vinner sympatier, är det hans populism som suger till sig anhängarna eller är det något annat?
– Han är mycket skicklig och en fantastiskt framgångsrik affärsman och entertainer. Han har verkligen givit valkampanjen fart och fläkt så här långt men min prognos är att hans framfart kommer sluta i diket.

Vad är den stora skillnaden mellan svenska och amerikanska politiker?
– Motsvarigheterna till Sveriges riksdagsledamöter är USA:s kongressmän i representanthuset. De väljs om vartannat år mot Sveriges vart fjärde och det medför att de i stort sett alltid kampanjar. Dessutom brukar den som samlar in mest pengar och därmed har råd med mest tv-reklam dra längsta strået. 
Det är en stor skillnad där Sveriges system är fördelaktigare för väljarna. En annan skillnad är att amerikanska politiker är mer tv-mässiga. Så det blir 1-1.

Det amerikanska valsystemet och hur landet styrs genom kongressen, senaten, representanthuset och så vidare känns komplicerat. Nu får du visa hur duktig du är på att göra politik begriplig, förklara?
– Ha ha ha. Kongressen är USA:s motsvarighet till riksdagen och den består av senatens 100 senatorer, två från varje delstat, och representanthusets 435 ledamöter där lilla Delaware bara har 1 och stora Kalifornien hela 53. Många viktiga förslag ska godkännas i båda kamrarna men då det ena partiet ofta har majoritet i ena kammaren och andra partiet i den andra så blir det ofta svårt att nå enighet i amerikansk politik.

Avslutningsvis, lek med tanken att du skulle bli USA:s president och därmed världens mäktigaste politiker, hur skulle du förvalta den makten?
– Jag skulle ta första bästa Air Force One över till Putin och inte åka hem förrän vi rett ut både Ukraina, Syrien, FN:s ineffektivitet, fredsbevarande trupper i Libyen och IS. Frågan är om jag skulle komma tillbaka till Washington på den här sidan århundradet...


Fakta om Marcus

Namn: Marcus Oscarsson.
Känd som: Politisk kommentator på TV4.
Från: Småland.
Ålder: 39.
Fritidsintressen: Nyheter, politik, USA, fiske, idrott, matlagning.
Läsvanor: Dagstidningar. Gärna Washington Post och New York Times.
Ser helst på tv: Valvakor och valdebatter.
Det ville jag bli som barn: Politisk TV-kommentator.
Det visste ni inte om mig: Har SM-brons i vinterfiske.

« Gå tillbaka

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår